Ще има правителство в Германия, социалдемократите подкрепиха новата широка коалиция

След четири месеца безиходица Германия ще има правителство. И последното препятствие пред новата коалиция между Германската социалдемократическа партия (ГСДП) със Съюза (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел бе преодоляно.

Членовете на ГСДП гласуваха дали да подкрепят подписаното споразумение между ръководството на партията с ХДС/ХСС. 66% от членската маса на ГСДП е гласувала в полза на подновяването на широката коалиция, предава ZDF.

Близо половин милион членове на ГСДП бяха призовани да гласуват за подновяване на управляващия съюз, макар че след изборите преди повече от четири месеца ръководството веднага обяви, че партията излиза в опозиция. Официалните резултати ще бъдат обявени до обяд, но прогнозите бяха, че с „да“ ще отговорят 50-60 процента от гласувалите.

Между временно редседателят на Християндемократическия съюз на Германия и канцлер на страната Ангела Меркел поздрави Социалдемократическата партия на страната за резултата от гласуването на членската ѝ маса в полза на коалиционно споразумение с нейните сили, предава ТАСС.

„Поздравявам ГСДП с този ясен резултат, радвам се от по-нататъшното сътрудничество за благото на нашата страна“, предава думите на Меркел пресслужбата на ХСС.

„Това е добро решение за Германия“, коментира на свой ред генералният секретар на ХСС Анегрет Крамп Каренбауер. /КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram