ОТКРАДНАХТЕ НИ МЕДИИТЕ, ЖУРНАЛИСТИКАТА НЯМА ДА ВИ ДАДЕМ! – ПРОТЕСТ НА ХЪРВАТСКИ ЖУРНАЛИСТИ

С искания да се прекрати злоупотребата със съдебни обвинения срещу журналисти и представителите на медиите да бъдат защитени със закон, стотици хърватски журналисти излязоха на протест в Загреб, в събота.

Журналистите настояват да се деполитизира Съветът за електронни медии, да се уволни ръководството на хърватската държавна телевизия – ХРТ и спешно да се измени законът за ХРТ. Протестът, организиран от Съюза на хърватските журналисти, премина под мотото „Конфискувахте медиите, няма да ви дадем журналистиката“.

„Над 1000 журналисти в Хърватия участват в съдебни дела. Всъщност те са по-често в съдебните зали отколкото в редакциите си. Това е катастрофално и това е само индикатор, че свободата на словото в Хърватия и ситуацията с медийните свободи се влошава още повече всяка година“, каза пред протестиращите лидерът на Социалдемократическата партия Давор Бернардич, който се присъедини към недоволството на репортерите.

От Съюза на хърватските журналисти са гневни, че правителството игнорира проблема, съобщава БТА. Председателят на Съюза, Хървое Зовко, обяви, че ХРТ е завела над  30 дела срещу свои и други журналисти, и че цензурата там, а и в други медии е жестока. Общо в страната са заведени 1100 дела срещу журналисти, отбелязва Асошиейтед прес.

5gmedia.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram