Европа притиска Гърция за мигрантите

Европа ще даде на Гърция срок до 12 май да регистрира всички мигранти. В противен случай ще се наложи да се въведе засилен контрол по границите й, предупреди еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Ройтерс.
Гърция е основна врата към Европа за близо милион мигранти, които прекосиха Егейско море от Турция на път за по-богатата Северна Европа. Притокът на хора накара Австрия и други страни от балканския миграционен маршрут да наложат ограничения по границите си. Близо 30 000 души, бягащи от конфликти или бедност в Близкия изток, сега са принудени да останат в Гърция.
„Гърция ще получи срок до месец май да защити външните си граници“, заяви пред германски вестник Аврамопулос, бивш министър в гръцко правителство. „Ще оценим ситуацията на 12 май. Ако дотогава не видим успех, няма да се поколебаем“ да разрешим засилване на граничния контрол в Европа, подчерта той. Целта е да се премахне контролът на граници, който беше въведен в резултат на мигрантската криза в Шенгенската зона за свободно движение. В средата на март Европейската комисия се готви да представи планове за промяна на Дъблинския регламент, според която исканията за убежище се обработват в страната, в която са подадени./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram