Русия изпрати Борис Немцов

Майката на Немцов Дина Ейдман. Снимка: ТАСС

В 10 часа московско време започна поклонението пред пред тленните останки на убития политик-опозиционер Борис Немцов. Хиляди присъстват на траурната церемония и поднасят рози в памет на застреляния опозиционер.

След като приключи поклонението пред тленните останки на Борис Немцов, траурният автомобил с тялото му се отправи към Троекуровското гробище, съобщи НТВ. Малко преди това властите прекратиха поклонението, въпреки че навън останаха още няколкостотин човека.

В повечето време опашката от хора, които чакаха пред Сахаровския център, където беше положен ковчега с тялото на Немцов, достигаше 1 километър. Когато траурният автомобил тръгна, от множеството се раздадоха аплодисменти, хвърляха се цветя. 

Неуспелите да влязат в залата, предадоха цветята си на стоящите отпред, за да ги положат на ковчега. Близките на Борис Немцов получиха 15 минути насаме, за да могат да се простят със своя близък, след което тръгнаха към гробището, където тялото ще бъде положено в гроба.

На церемонията по прощаването с убития в центъра на Москва Борис Немцов дойдоха негови колеги по партия, представители на Ярославска област, дипломати, шефове на големи компании и представители на властта, съобщава ТАСС. Дипломатите, които в първия час се появиха в залата на Сахаровския център бяха от САЩ –лично посланик Джон Тефт, от Великобритания, Ирландия, Швеция. Забелязан бе и кметът на Рига Нил Ушаков.

Да се прости с Немцов дойде и шефът на Росатом Сергей Кириленко, който пред журналисти каза, че се надява правоохранителните органи бързо да стигнат до изпълнителите и поръчителите на това политическо убийство.

От страна на властта тук бе вицепремиерът Аркадий Дворкович, както и министърът на земеделието Николай Фьодоров. Съобщено бе, че от името на президента Владимир Путин е донесен венец. От името на премиера Дмитрий Медведев своите съболезнования на близките на политика поднесе Сергей Приходко, шеф на апарата на Министерски съвет.

Поклонението продължава.  

Първородната дъщеря на Немцов – Жанна Немцова

Анатолий Чубайс

Вицепремиерът Аркадий Дворкович (вдясно)

Кметът на Рига Нил Ушаков

 

Съратникът на Борис Немцов – Владимир Рижков

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram