Газпром спира доставките на газ през Украйна

Руската газова компания „Газпром” прекратява договорите си за доставка и транзит на природен газ през Украйна.

Това съобщи шефът на компанията Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

„Газпром“ е решила да прекрати договорите си с украинската „Нафтогаз“, след като арбитражният съд в Стокхолм осъди компанията да плати 2,56 млрд. долара задължения по договори за пренос.

„Ръководейки се от двойни стандарти, Стокхолмският арбитраж взе асиметрично решение по договорите за доставка и транзит с „Нафтогаз”. Решението наруши баланса на интересите на двете страни по договорите. Аргументите на арбитража са свързани с рязкото влошаване на украинската икономика. Категорично сме против да се решават икономическите проблеми на Украйна на наш гръб и при това положение действието на договорите се явява икономически нецелесъобразно“, посочи Милер.

„Газпром“ веднага ще започне процедура по прекратяване на договорите в арбитража в Стокхолм, допълни той.

От „Нафтогаз“ са отказали да коментират решението, като са посочили, че за момента не са получили никакви документи от „Газпром“.

Заради решението на руската компания на Украйна е върнат транша за мартенските доставки на газ и те няма да бъдат осъществени.

Киев вече обяви, че ще вземе мерки за ограничаване на потреблението, в това число и дървена ваканция за всички ученици до 6 март.

Ще се купува и по-скъп газ от европейското направление, като след това Киев ще иска от „Газпром” да го плати. Украинският президент Петро Порошенко пък обяви, че може да се наложи страната да изземе активи на „Газпром“, ако не бъде изпълнено решението на арбитража.

Нарушение на доставките на руско синьо гориво през Украйна може да създаде проблеми за много европейски страни, сред които е и България.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обяви, че Комисията ще търси диалог между двете страни, за да бъдат гарантирани доставките за страните членки на ЕС.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram