Украйна в пълна бойна готовност

Украйна обяви пълна бойна готовност след решението на руската Дума да изпрати свои военни части в страната.

Това е наредил новоназначеният президент Олександър Турчинов. Засилена е и сигурността около ключови обекти, вкл. атомни централи. Турчинов обяви, че очаква нови 15 000 руски войници освен онези, които по-рано поеха контрола върху Крим.

Властите в Киев обявиха всеобща мобилизация, която започна в 08.00 ч днес. Това става с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана. Сътраната има войска от около 160 000 души и още 1 милион души в резерва.

САЩ призоваха Путин да изтегли руските военни сили от Украйна.Това е станало в 90-минутен телефонен разговор между Барак Обама и Владимир Путин, провел се тази нощ.

Американският държавен глава е предупредил руския си колега, че нарушава международните закони изпращайки войски в Украйна. Путин е отговорил, че Москва запазва правото си да защити интересите си и тези на рускоговорящите в Украйна, съобщи Кремъл.

Белият дом даде да се разбере, че ще окаже значителна помощ на правителството на Украйна.

Ситуацията в развитие:

16 ч. 

Върховната Рада на Украйна се събра на извънредно заседание, закрито за медиите. На него бе гласувано постановление. В него се казва, че парламентът подкрепя всички действия на армията, която е призована да защити отечеството, ако са заплашени териториалната цялост и суверенитета на страната. Парламентът в Киев призова руския президент Владимир Путин да не допусне въвеждането на руски войски на територията на Украйна. 

15:20 ч

Великобритания също се оттегля от организацията на срещата на Г-8 в Сочи.

15:10 ч

Руският канал „Доджь“ съобщава, че антивоенна демонстрация в Санкт Петербург е била грубо прекратена от полицията. Задържани са много хора. На събитието е имало около 1000 активисти.

Докато много демонстранти в Русия днес протестират разграничавайки се от действията на правителството си, проруски дейци в Крим защитават Москва с тезата, че Русия трябва да се намеси заради „геноцид“ над руснаците в Киев. В същото време кореспондентите на големите световни медии цитират рускоговорящи жители на Украйна, които казват, че никой не ги е заплашвал.

И в Москва полицаите започнаха да задържат протестиращи срещу руските войски в Украйна, предава „Дождь“.

15:05 ч

Най-богатият украинец – бизнесменът и олигарх Ринат Ахметов – обяви, че компанията му SCM (System Capital Management) ще направи „всичко по силите си, за да запази цялостта на Украйна“. Съобщението бе поместено на сайта на SCM. Aхметов е бивш съюзник на Виктор Янукович.

15:00 ч

Би Би Си пусна снимка на украински военни от базата Перевальное, които са се заключили вътре, след като руската войска ги е обградила.

14:00 ч

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви преди началото на съвместното съвещание за Украйна, че действията на Русия нарушават принципите на Хартата на Обединените нации и застрашават мира и сигурността в Европа. Расмусен призова Русия да прекрати военните действия и заплахите. „Подкрепяме териториалния интегритет и суверенитета на Украйна и правото на украинския народ да определи собственото си бъдеще без външна намеса“, посочва генералният секретар.

13:40 ч 

Кореспондент на Би Би Си в Севастопол, Крим, съобщава, че руски военни тършуват складовете на военноморската база. „Ние сме заложници“, казва украински адмирал.

13:21 ч

Агенция Франс прес цитира новият украински премиер Арсений Яценюк да казва „Ние сме на ръба на бедствието“ и да обвинява Русия, че обявява война на страната му.

„Това на практика е обявяване на война на страната ми. Спешно призоваваме Путин да изтегли войските си от тази страна и да зачита двустранните спогодби. Ако той иска да е президентът, започнал войната между две съседски и приятелски държави, е на няколко сантиметра от целта си“, казва в изявлението си Аценюк.

Междувременно Руската православна църква определи военното присъствие в Украйна като „мироопазващо“ и изрази надежда да не се стига до мащабни сблъсъци.

Демонстрации на граждани срещу руски военни действия в Украйна се провеждат в различни градове в Украйна, Русия (Москва) и пред Белия дом в САЩ. Кадърът по-долу е от руската столица:

/ОFFNEWS/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram