Янукович: Ще продължа борбата за бъдещето на Украйна

Сваленият украински президент Виктор Янукович заяви на пресконференция в Ростов на Дон, че е твърдо решен да продължи борбата в името на бъдещето на страната.

Мен никой не ме е свалил, аз бях принуден да напусна Украйна заради непосредствена заплаха за своя и на близките ми живот, подчерта Янукович. Той посочи, че след подписването на споразумението с опозицията страната е залята от беззаконие и терор. Според бившия президент причината да се стигне до сегашната обстановка в Украйна е безотговорната политика на Запада.

„Смятам, че Върховната Рада е нелегитимна и държа на мнението си, че ако споразумението беше спазено, можеше да позволи значително успокояване на ситуацията и започване на законен процес на разрешаване на политическата криза в Украйна. Искам да се извиня на украинския народ за това, че не ми достигнаха сили да запазя стабилността“, продължи Янукович.

„В момента тече ужасен, режисиран спектакъл с участието на бунтовници и автори на този кървав сценарий. Няма и не е имало по-заинтересуван човек от мен и моя екип да няма кръвопролитие и всичко да завърши по мирен начин. Сценарият за сегашните събития в Украйна вероятно не е бил писан в страната. Що се отнася за евентуално сезиране на съда в Хага, първо, трябва да бъде извършено независимо разследване с участието на властите и опозицията, както и на Съвета на Европа. Едва след това ще може да се говори за някакви съдилища. Затова аз бих предпочел засега просто да не отговарям по тези въпроси. Мен много често ме провокират. Аз съм уверен, че ще мине време и истината ще възтържествува“, каза бившият президент. Той заяви, че не е давал никакви заповеди да се стреля, че милицията не е била въоръжена, че тя има право на самоотбрана, още повече, когато нападенията имат масов характер.

„Вие знаете моята позиция, но искам да я повторя: не приемам никакви други способи за разрешаване на въпросите освен мирни. Никаква власт не струва и капка кръв“, подчерта Виктор Янукович. По-нататък той заяви, че е изненадан от мълчанието на руския президент Владимир Путин. „Русия трябва, тя е длъжна да реагира. Тъй като познавам характера на Владимир Путин, аз се питам защо той е така резервиран, защо мълчи“, посочи сваленият украински президент. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram