ТТИП може да бъде подписано до края на годината

Преговарящите по предизвикалия множество притеснения и протест договор за търговия между ЕС и САЩ обявиха прогрес в преговорите и възможност за постигане на споразумение до края на годината.

Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) е в процес на договаряне от юли 2013 г. и ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, премахвайки тарифите и хармонизирайки регулациите между Европа и САЩ.

„Ние сме готови и се стремим да завършим преговорите със САЩ в края на 2016 г.”, заяви преговарящият на ЕС Игнасио Гарсия Берсеро, цитиран от AFP.

Преговарящите за първи път обсъдиха разногласията по предложението да се създаде система за защита на инвестициите, която ще позволи на компаниите да съдят правителства в случаите, в които вярват, че са засегнати техните интереси.

„Много е важно да се даде на инвеститорите увереност, че инвестициите им ще бъдат защитени”, заяви главният преговарящ от американска страна Дан Мюлъни.

Но тази идея беше силно разкритикувана от Европа, особено от Германия.

Европейската комисия предлага алтернативно предложение, което би довело до създаването на специален съд, който да се справя с такива спорове. Според Брюксел това ще бъде по-прозрачен вариант от този на САЩ.

Стремежът и на двете страни е договорът да бъде сключен преди изтичането на мандата на настоящия американски президент Барак Обама.

actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram