Пакистан показа видео със заловения индийски пилот, Индия потвърди за сваления самолет

Пакистанското правителство публикува видео, за което твърди, че показва заловения индийски военен пилот, предаде Би Би Си. На кадрите мъжът, който е със завързани очи и изглежда има кръв по лицето, идентифицира себе си като командир Абхинандан.

Индия първо заяви, че не липсва нито един от пилотите ѝ, но след няколко часа потвърди: пилот е изчезнал, а неин самолет е бил свален. В официалното съобщение се казва, че Индия „за съжаление“ е загубила един МиГ-21 и че пилотът е изчезнал.

Напрежението между двете съседни страни, които са и две от осемте ядрени сили в света, ескалира във вторник през нощта, когато индийски военни самолети навлязоха във въздушното пространство на Пакистан над територията на оспорваната от двете страни област Кашмир и принуди Пакистан да вдигне изтребители във въздуха и да отговори. Индия обясни, че е извършила въздушни удари по лагер на групировката „Джаиш-и-Мохамед“, която пое отговорност за атентата срещу индийски военен конвой на 14 февруари с 41 убити войници. Индия обвинява официален Пакистан, че е участвал в извършването на покушението. Пакистан отрича.

Тази сутрин Пакистан обяви, че при ново навлизане на тяхна територия са били свалени два индийски самолета и че един от пилотите е арестуван. Страната затвори въздушното си пространство, а неин военен говорител подчерта, че Пакистан не желае война с Индия.

Хората, живеещи близо до линията на контрол (границата между индийската и пакистанската част от областта Кашмир) са получили съобщение да напуснат домовете си.

Училищата в близките квартали са затворени.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram