САЩ: Русия умишлено пречи на Западните Балкани

Съединените щати са обезпокоени от намесата на Русия в евроатлантическите амбиции на страните от Западните Балкани, каза говорителят на Пентагона Ерик Пахон пред черногорски медии.

Пахон заяви, че НАТО е напълно отдадена на свободата, демокрацията и колективната сигурност. Страни като Северна Македония и Черна гора, които споделят и подкрепят тези ценности, отбелязват напредък и не задълбочават напрежението.

На въпрос за присъединяването на Северна Македония към НАТО, което може да предизвика напрежение между Запада и Русия (както се случи при присъединяването на Черна гора към Алианса), Пахон каза, че САЩ са обезпокоени от руската намеса в евроатлантическите амбиции на Западните Балкани.

Той каза още, че „Северна Македония има голям принос към мисиите на НАТО, както и към регионалните инициативи за насърчаване на сътрудничеството и сигурността в Западните Балкани.

Русия се опитва да осуети евроатлантическата перспектива на страни като Северна Македония и Черна гора чрез агресивен подход и сплашване“.

Говорителят на Пентагона допълни, че САЩ виждат ясно, че Северна Македония и Черна гора искат да изберат свободата и успеха, и всичко, което Западът може да им предложи.

САЩ

fakti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram