Русия: България създаде нелепа и абсурдна комисия!

Руското външно министерство пак припомни, че Русия ни е освободила

Като нелепа и абсурдна определи руското външно министерство създадената на 19 февруари временна комисия на Народното събрание, която да разследва има ли намеса на Русия и Турция у нас.

На брифинг говорителят на руското МВнР Мария Захарова припомни „съвместната обща история“ на Русия и България.

„Историята наистина познава примери на своеобразна т.нар. „намеса“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е отишъл на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи своите братя от злото. Преди това – да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция“, каза Захарова.

Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи
19 фев 2016 13:14174
Тя изрази недоумение от това какъв е „смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, чиито поколения до голяма степен са задължени на своите братя за своя суверенитет, своето суверенно съществуване“.

Захарова отбеляза, че да се припомня историята е нужно, когато „възникват подобни нелепи абсурдни органи, които, без да се опитват да изяснят каквото и да е, от самото начало твърдят преднамерено неверни неща“.

Говорителят на руското външно министерство изрази опасение, че в България може да започне „неомаккартизъм“.

Според Захарова подобни стъпки като сформирането на въпросната комисия в НС са цинични, тъй като комисията е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от освобождение на България от османско иго.

Всичко това, каза Захарова, е в противоречие с планираните и вече проведените празнични мероприятия като изложбата в Държавната дума на гравюри от времето на Руско-турската война 1877-1878 г.

„Бих искала да припомня, че на тържествената церемония по нейното откриване на 24 февруари в присъствието на парламентаристи от двете страни прозвучаха много искрени слова за тесните връзки, дружбата и братството между нашите славянски народи“, каза Захарова.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram