Путин нареди проверка на бойната готовност на Русия

Руският президент Владимир Путин нареди спешна проверка на бойната готовност на въоръжените сили на Русия в западната и централната част на страната, включително пограничната област до Украйна.

„Главнокомандващият е наредил проверка на способността на въоръжените сили да се справи с кризисни ситуации, представляващи заплаха за военната сигурност на страната“, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Проверката обхваща сухопътните, военноморските и военновъздушните бази в западната военна област на Русия, която има общи граници с Украйна, Беларус, балтийските държави, Финландия и Арктика.

Необявеният по-рано ход идва на фона на вълненията в Украйна, където президентът Виктор Янукович беше свален и нараснаха сепаратистките настроения в рускоговорещите региони на страната, включително Крим.

Путин нареди такава проверка и миналата година, като заяви, че подобни действия трябва да бъдат провеждани редовно.

Проверката трябва да даде представа за ефективността на армията в „разрешаване на кризисни ситуации, застрашаващи военната сигурност, както и антитерористични операции“, каза Шойгу. Инспекцията ще започне на 3 март.

Последната такава проверка бе проведена през юли миналата година. Тя обхвана 80 000 войници в източните части на Русия и е най-голямата от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram