Латакия без война: Първи дни на мирен живот

Това ли е началото на националното помирение в Сирия?

 

Всичките ключови населени пунктове в северната част на провинция Латакия в хода на сражения през февруари 2016 година са преминали под контрола на правителствените войски и отрядите на народното опълчение. Групировките от състава на „Джабхат ан Нусра” и „Ахрар аш Шам” са изтласкани на територията на Турция и в провинция Идлиб. На територията на провинцията местните власти са започнали процес на национално помирение и дейности по възстановяването на мирния живот.Много градове и селища лежат в руини

Територията на северната част на провинция Латакия силно е пострадала от военните действия, а град Салма, селището Рабия и много други населени пунктове лежат в руини. Изцяло е прекратено движението на железопътния транспорт. Терористите при своето отстъпление са се опитали да взривят пътища и мостове към важни направления, нанасяйки съществени щети на транспортната инфраструктура.

Изцяло работа са прекратили медицинските учреждения, училищата и органите на местното самоуправление

Жителите на три селища се отказаха от въоръжената борба, с осем се водят преговори

Началото на процеса по национално помирение от ръководството на провинцията вече е дало първите резултати: от въоръжената борба са се отказали селищата Гнаймия, Лаулят и туркменското Бордж Ислам. Със старейшините на осем други селища се водят преговори. Сключилите споразумението за примирие селища вече получават хуманитарна помощ и съдействие при възстановяването на инфраструктурата. Местните жители започват да се завръщат в своите домове. Започва възстановяване на населените пунктове, разрушавани години наред от бандитите.

Русия изпраща хуманитарна помощ в Латакия

Между жителите на Гнаймия и Бордж Ислам е разпределена първата хуманитарна помощ, дошла от Русия и по линията на Червения кръст. Населението е получило хранителни продукти, медикаменти и вещи от първа необходимост. На първо място съдействие се оказва на онези, чиито домове са разрушени в хода на боевете.

Процесът по помирението протича трудно

Процесът по помирението протича трудно. И двете страни в конфликта често се разминават в гледните точки. Преговорите продължават дълго, но заплахата от радикалните ислямисти и желанието на хората да започнат мирен живот взимат връх над разногласията. Оказвайки се пред лицето на нуждата, в условия, когато трябва да разчитат на собствените си сили, хората се сплотяват и намират компромис.

Главното е, че процесът по помирението е стартиран и вече дава първите си реални резултати: лидерите на опозиционните групировки един след друг подписват споразуменията, предвиждащи отказ от военни действия. Това дава надежда, че сирийският конфликт може да бъде разрешен по политически път.

БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram