ВЛАДО БЕРЕАНУ: ПРОТЕСТИТЕ В РУМЪНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

Безпрецедентен протест на прокурори и съдии започва в Румъния. Магистратите ще работят само по спешни случаи. Те недоволстват срещу поредните промени в законодателството, които ще ограничат правомощията им.

5GMedia потърси мнението на журналиста и преводач Владимир Береану, анализатор на политическите процеси в Румъния.

 

5GMedia:Защо се стигна до големи протести в Румъния и какво е положението в страната сега?

Владимир Береану: Причината за протестите е извънредният правителствен указ номер 7 на правителството на Румъния, който е по предложение на министъра на правосъдието, а според протестиращите той е един антигерой в Румъния. В този указ се създава така наречената спецпрокуратура, тоест прокуратура, която може да съди всички други прокурори и съдии в страната. Може и да се занимава с какъвто случай пожелае тя. Така бяха изтеглени всички досиета, които засягат ръководителите на социалдемократическата партия в Румъния и други, които са разследвани от звено „Антикорупция“ към прокуратурата. Освен това се правят и промени на наказателно процесуалния кодекс , които намаляват силно възможността да се преследват хора във властта за корупция. Престъплението по служба вече не е криминализирано, вече минава като административно наказание. Това дава възможност за корупция без да се застрашава, който и да било.

5GMedia: Кога започнаха протестите в Румъния?

Владимир Береану: Протестите започнаха в петък, когато магистратите от цялата страна излязоха в стачка. Тази стачка ще продължи цяла седмица. Прокурори и съдии ще гледат само дела по спешност, а всички други дела се отлагат. Снощните протести в страната бяха под много тежки метеорологични условия, в Румъния беше около -9 градуса, но това не попречи на протест в Букурещ да излязат около 10 000 души. Протестни шествия се проведоха в още 10 румънски града. Точно в 21:00 часа всички светнаха с телефони и фенерчета и запяха химна на Румъния. Всички протестиращи са против ограничаването на правосъдната система, против загубата на независимост на тази система, против промените в законодателството извършвани от социалдемократическата партия и против корупцията в страната. Повечето протестиращи, които дадоха интервю на колеги, заявиха, че социалдемократите вече управляват без подкрепа, а Румъния се управлява в момента от подсъдими. Тази сутрин около 100 души се явиха пред Министерството на правосъдието и го замеряха с яйца. Бяха хвърлени около 1500 яйца. Пристигна жандармерия. Задържаха само един протестиращ и го глобиха с 5 000 леи. Останалите хора събраха пари и ги дадоха на задържания, за да може да си плати глобата.

5GMedia: До кога ще продължат?

Владимир Береану: Протести ще има всяка вечер. Стачката на магистратите, които ще гледат само спешни случаи, е обявена за една седмица. Очаква се в идните дни да се съберат много повече хора.

5GMedia: Ако исканията им не бъдат чути, какво ще последва?

Владимир Береану: Протестите ще продължат. Днес излезе ново предупреждение на европейската комисия, което гласи, че Румъния потъпква правовата държава и е в опасност да се задейства член 7 от договора за присъединяване, което означава загуба на европари и загуба на глас за Румъния. Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила покани румънския Висш Съдебен Съвет и ръководствата на професионалните организации на съдиите и прокурорите в Румъния на среща за преговори по правителствените промени в правосъдната система, но всички магистрати отказаха срещата. Направиха изявление, че консултации се правят преди промени, а не след тях. Поискаха оттеглянето на всички промени. Стачката на магистратите продължава. Правосъдната система е напълно блокирана.

5gmedia.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram