Москва спира газа на Европа заради Киев

Украйна остава без гориво до 2 дни, ако не плати авансово

 

“Газпром” заплаши да спре до два дни доставките на газ за Киев, а оттам и за Европа, ако Украйна не плати авансово.

“За днес останаха предплатени само 219 млн. куб. м. За превод на средствата от “Нафтогаз Украйна” по сметката на “Газпром” .отиват близо два дни”, каза говорител на руския газов гигант. А без ново плащане Русия ще се принуди да спре доставките, обясни той.

Руската заплаха дойде часове след като украинската държавна компания “Нафтогаз” обвини руската страна, че не изпълнява задълженията си, защото на 19 февруари е подадена заявка за 114 млн. куб. м, които е трябвало да бъдат доставени не по-късно от 48 часа след това. Но “Газпром” е доставил през посочените 5 газоизмерителни станции само 47 млн. куб. м.

Според украински източници това се дължи на започналите именно на 19 февруари преки доставки на газ от Русия за контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна. Горивото – по около 12 млн. куб. м дневно, влиза през други две станции на границата, но “Газпром” ги зачислява на сметката на “Нафтогаз” като част от общото потребление на Украйна.

За пореден път през последните месеци “Газпром” плаши ЕС с газова криза. Европа получава газ за 1/3 от нуждите си от Русия и около половината от тези доставки минават през Украйна.

Миналия юни Кремъл спря за 6 месеца газа в спор за цени и неплатени сметки. Сегашното положение отново крие сериозен риск за газовия транзит до Европа, предупредиха от “Газпром”.

От Еврокомисията казаха, че засега няма признаци спорът Москва-Киев да се отразява на снабдяването на Европа с газ. “За момента доставките са нормални и очакваме, че газовият транзит няма да бъде засегнат”, каза говорител на ЕК. В Брюксел опитват да изяснят дали Русия доставя газ за Донецка и Луганска област и дали го отчита като част от количествата за Украйна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram