По света на този ден празнуват

  •  В Румъния – Общонароден празник Драгобете (ден, от който птиците започват пролетното чифтосване, ден на любовниците)
  • – Ден, от който птиците започват пролетното чифтосване

    Ден на любовниците

    Този празник се отбелязва в Румъния и Молдова на 24 февруари и е подобен на Св. Валентин.

    В древни времена се е смятало, че на този ден започва пролетта, природата се събужда и се сгодява за птиците.
    Dragobete-се нарича още Ерос или Купидон.
    Младите мъже и жени в този ден се срещат в църквата ,после отиват в гората за първите пролетни цветя.
    Има обичай -момичета и момчета се гонят,показват си кой кого харесва,и ако има съвпадение-момичето трябва да целуне момчето пред всички.Така се разбира,че есента ще има сватба.
    Момичетата събират от последния сняг( сняг на феите),водата от него се смята за вълшебна-използва се за запазване на красотата и любовта.

  •  В Естония – Ден на независимостта (обявена през 1818 г.)
  • –  С него се отбелязва годишнината от подписването на Естонската декларация на независимостта от 24 февруари 1918 г. Обикновено празникът е съпроводен от различни тържества, като концертипаради и фойерверки. Денят е национален празник в Естония.
  •  В Мексико – Ден на националното знаме (чества се от 1937 г.)
  • -Флагът има 3 равношироки вертикални линии – зелена, бяла и червена. Отляво е зеленият цвят, в средата е разположен белия цвят – върху него е сложен гербът на Мексико, отдясно е червеният цвят. Зеленият цвят на флага символизира надеждата и изобилието на хубава почва в страната, белият – чистотата, червеният – кръвта, пролята за независимостта на Мексико.

    Знамето е същото като на Италия, само че в средата е сложен гербът. Той е разположен в центъра на флага и представлява древният символ на ацтеките. Изобразява орел, държащ в ноктите си зелена змия, стои върху кактус, израснал върху риф в средата на езеро. Това е желанието на боговете — ацтеките да се заселят там, където срещнат изобразеното на герба място. То е открито при езерото Текскоко, където е основан Теночтитлан през 1325 г. Дрвевният символ на ацтеките е забранен по време на колониалния период

  •  В Тайланд – Ден на Националните артисти (чества се от 1985 г.)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram