Враждуващите страни в Украйна се споразумяха

Украинският президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за излизане от кризата.

Споразумението предвижда големи отстъпки към опозицията, включително предсрочни президентски избори, сформиране на коалиционно правителство и конституционна реформа.

„В тези трагични дни, когато Украйна претърпява толкова тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадата, считам за мой дълг пред свещената памет на загиналите да кажа, че няма нищо по-важно от човешкия живот. За това обявявам стъпките, които трябва да се направят, за да възстановят спокойствието и да се избегнат нови жертви в конфликта“, каза Янукович по-рано днес.

„Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на Конституцията от 2004 г. , ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република“, се казва в изявлението. „Като президент на Украйна и гарант на Конституцията днес изпълнявам своя дълг към народа, към Украйна и към Господ Бог в името на съхранението на спокойствието и спасяването на човешкия живот, в името на мира на нашата земя“, каза в заключение Янукович.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън обаче обяви, че санкциите срещу украинците, участвали в насилието в страната, остават в сила. Вчера външните министри на държавите членки на ЕС се договориха да наложат забрана за пътуване и замразяване на активите на украинците, отговорни за насилието.

Властите в Киев съобщиха, че броят на жертвите в последните няколко дни е достигнал 77 души. Но лекари на опозицията заявиха, че над 60 протестиращи са били убити от милицията само вчера, което с 28-те жертви във вторник означава, че общият брой на загиналите е близо 100 души. Днес животът в Киев започна да се връща към нормалното, след като метрото в града отново заработи, след като беше затворено във вторник вечер, за да не могат протестиращите да стигат до площад Независимост. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram