Лавров: Западът наруши джентълменския договор с нас и сега въвлича и Балканите в НАТО

Москва не се противи на приближаването на Сърбия и страните от региона към Европейския съюз, но изборът, пред който Брюксел поставя страните кандидатки – или Русия, или Запада, е много погрешна политика, посочи Лавров

Западът е нарушил джентълменския договор за разширяване на НАТО към границите на Русия и сега в тази игра иска да въвлече и Балканите, заяви в интервю за агенция Бета руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Москва не се противи на приближаването на Сърбия и страните от региона към Европейския съюз, но изборът, пред който Брюксел поставя страните кандидатки – или Русия, или Запада, е много погрешна политика, посочи Лавров.

 

Той говори за политическото, военно и икономическо присъствие на Русия в региона, подчертавайки, че Москва е заинтересована да запази историческите, духовните, културните връзки с приятелите на Балканите. Руската страна е заинтересована от това да присъства в информационното пространство на балканския регион, заяви Лавров.

 

Може би, за да има плурализъм в мненията, за който непрестанно се застъпва нашият партньор Западът, за балканските радиослушатели, телевизионни зрители, за ползващите социални мрежи не е вредно да имат допълнителна гледна точка, уточни Сергей Лавров.
Диалогът между Белград и Прищина трябва да се води на основата на резолюция 1244 на ООН от 10 юни 1999 г., която потвърждава, че Косово се явява част от Сърбия, каза Лавров. Той посочи, че Русия ще приеме каквото и да било решение, което договорят Белград и Прищина, и добави, че без този договор е безсмислено да се говори за място на Косово в ООН.
На 21 и 22 февруари Сергей Лавров ще посeти Сърбия. Той ще разговаря в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич, външния министър Ивица Дачич, а са предвидени и културни събития, посветени на 180-тата годишнина на руско-сръбските отношения, както и посещение в Храма на Свети Сава.

 

В дневния ред са двустранните отношения във всички аспекти, а главно внимание събеседниците ще посветят на международни въпроси, ситуацията в Европа и на Балканите и решаването на Косовския проблем.

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram