Стрелецът от Флорида преминал през военно обучение

Американските власти и медии разкриха подробности за масовата стрелба в училище във Флорида, пише „Гардиън“.

Снимка 340338

Източник: ЕПА

 Потвърдена е смъртта на 17 души при стрелбата в училището „Марджъри Стоунман Дъглас“ в Паркленд, Флорида. Сред загиналите има деца и възрастни хора. Нападател влязъл в училището в сряда следобед и открил огън. Телата на 12 души са открити в училището, двама души са убити извън сградата, един на улицата и двама са починали в болница от получените огнестрелни рани.

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелецът е заловен…

Установена е самоличността на 12 от убитите. Не се разкриват имената им. Но полицията съобщи, че сред убитите е треньор по американски футбол.

15 души са приети за лечение в болница: петима са с опасност за живота, а 10 са в стабилно състояние.

Снимка 340341

Източник: ЕПА

19-годишният Никълъс Крус е заподозрян за кървавата баня. Той е арестуван на мястото на атаката и в момента е разпитван от полицията.

 Нападателят е бил въоръжен с полуавтоматична винтовка AR-15 и с „много пълнители“, обявиха от полицията.

 Крус също е притежавал противогаз и димни гранати. Нападателят умишлено е задействал алармата в училището, за да принуди децата да напуснат стаите. След стрелбата Крус се опитал да избяга, смесвайки се с учениците. По-късно полицията го задържала, след като прегледала охранителните камери.

Крус е учил в „Марджъри Стоунман Дъглас“, но е изключен по дисциплинарни причини. Учител в училището заяви, че служителите са били предупредени да не го пускат в комплекса.

Снимка 340342

Източник: ЕПА

По непотвърдена информация той е лекуван, тъй като има психически заболявания.

Според АП Крус е изключен след сбиване с новия приятел на бившата му приятелка.

Съученици на Круз разказаха, че много ученици са предсказали, че той може да „направи нещо“, с което да ги нарани. Според учениците заподозряният и преди е носил оръжия в училището. Ученик разкри, че на телефона си Крус е имал много снимки с оръжия. Той притежавал оръжия от най-малко две години. Ученици разказаха още, че 19-годишният, чиято втора майка е починала през ноември 2017 г., често е говорил за оръжия.

View image on Twitter
 Според друг ученик извършителят имал желание да се присъедини към армията. Той също така обичал да ходи на лов. Източници от Пентагона разкриха, че роденият през 1998 г. е участвал в младежка програма за военно обучение. Крус е бивш член на федералната програма Junior Reserve Officer Training Corps (JROTC), която е спонсорирана от въоръжените сили на САЩ в средните училища. Тя има за цел развиване на различни умения, включително и военни.

19-годишният е имал проблем с поведението си.

Преди около 9 месеца той заплашил, че „един ден“ ще убие полицаи, защото те „преследват добрите хора“. Той също така казал, че иска да „убие колкото се може повече хора“.

Снимка 340343

Източник: ЕПА

Изпратените от децата текстови съобщения на родителите, докато са били заключени в училището, показват ужаса по време на нападението. Учителите изградили барикади в класните стаи и тоалетните, за да предпазят учениците от стрелеца.

Трагедията е осмата най-кръвопролитна масова стрелба в съвременната история на САЩ. Също така нападението е едно от най-малко 8 атаки в американски училища от началото на 2018 г., при които има загинали и ранени.

Снимка 340344

Източник: ЕПА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в „Туитър“, че се моли и поднася съболезнования на засегнатите, но реши да не говори за нападението.

Но според някои хора молитвите и мислите не са достатъчни.

Снимка 340347

Източник: ЕПА

Крис Мърфи, сенатор от щата Кънектикът, където през 2012 г. беше извършено масовото убийство в училището „Санди Хук“ (убити са 26 деца и възрастни), написа в „Туитър“: „Това се случва само в САЩ. Тази епидемия от масово клане, този бич училищна стрелба след училищна стрелба“.

Той подчерта, че това не е съвпадение, не е лош късмет, а последица от „нашето бездействие“.

Ние сме отговорни, обяви сенаторът.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram