Тропически циклон опустоши тихоокеанския остров Тонга

Голяма част от Тонга остана без ток, след като тропическият циклон от 4-та категория Гита опустоши тихоокеанския остров, срина сгради, прекъсна електричеството и предизвика наводнения, съобщава „Ройтерс“.

Бурята е ударила с ветрове от 230 км/ч и с пориви над 280 км/ч. Нанесени щети на столица Нукуалофа и на Парламента на страната. Достъпът до зоните извън столицата е възпрепятстван от бурята и отломките.

Няма потвърдени смъртни случаи, но има много ранени, коментира Греъм Кена, австралийски държавен съветник в Националното аварийно управление на Тонга.
„Пълната степен на щетите, причинени от Гита, все още се оценяват, но има непосредствена нужда от помощ на място“, коментира министърът на външните работи на Нова Зеландия Уинстън Питърс. „Около 5700 души са потърсили подслон в евакуационните центрове и се очаква да се увеличат съществено“, допълва той.

Нова Зеландия дарява помощи в размер на 545 000 долара, а самолет „Херкулес“ се очаква да излети с доставки и спешна помощ. ВВС на Нова Зеландия провежда и огледи на пораженията и други спасителни дейности.
Австралия дарява 275 000 долара за подслон, кухненски и хигиенни комплекти, външният министър на страната заяви, че австралийските отбранителни сили ще съдейства за почистване и въстановяване.

Циклонът се насочва към южните острови на Фиджи, като някои прогнози сочат, че се засилва и може да достигне до категория 5. Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама предупреди жителите да „се съобразят с предупрежденията и да се подготвят“, въпреки че се очаква бурята да заобиколи силно населените райони.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram