Забраниха празнуването на Св. Валентин в Иран, а на Филипините вдигнаха масови сватби

Властите в Иран забраниха празнуването на Свети Валентин, като призоваха своите граждани, да не подкрепят западната култура, съобщава Агенция Фокус, цитирайки статия в „Daily Mirror“.
Полицията в Иран е издала предупреждение към местните бизнесмени да не продават подаръци, или поздравителни картички, които традиционно се разменят между влюбените на 14 февруари. Също така към кафенетата, ресторантите и другите заведения е издадено предупреждение да не допускат „събирания, по време на които момчета и момичета празнуват Свети Валентин“.
Правителството на Иран също така предупреди, че тези, които отбелязват празника, може да бъдат преследвани.
„Символите със сърца, половинки от сърца, червени рози и всички дейности, които промотират този ден са забранени. Властите ще предприемат законови действия срещу тези, които не спазват забраната“, се посочва в съобщение, разпространено от иранските медии.

За разлика от Иран, във Филипините 14 февруари е предпочитана дата за брачни тържества, като нито властите, нито църквата имат нещо против организирането им, при това масово. В Манила 350 двойки, включително и по-възрастни, сключиха брак на церемония, водена от кмета Хосеф Естрада вчера, съобщи БТА.
Масовите сватби са типични за Филипините преди или в самия Ден на влюбените. Обикновено те се спонсорират от местни политици или от Католическата църква, за да се узаконят двойки, които не сключват брак, защото са прекалено бедни или заети.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram