Белгия легализира евтаназията на непълнолетни

Белгийските депутати окончателно приеха закон, разширяващ законовото поле на евтаназията за непълнолетни, страдащи от нелечима болест, без да определят минимална възраст. Това става 12 години след като страната разреши евтаназия на възрастни хора.

Законът, който беше гласуван от Сената през декември, беше одобрен от депутатите с мнозинство от 86 гласа „за“, 44 „против“ и 12 „въздържал се“. Той ще влезе в сила в идните седмици. Макар социологическо изследване да установи, че три четвърти от белгийското население подкрепят закона, белгийската католическа църква потвърди през изминалите седмици противопоставянето си, като заяви, че се опасява от „банализиране“ на евтаназията и от натиск върху болните деца.

Привържениците на закона обаче изтъкват стриктните условия в него – непълнолетният ще трябва да се намира в медицинско състояние без изход, водещо до смърт в кратки срокове, да изпитва „постоянно и непоносимо физическо страдание, което не може да бъде успокоено и което е резултат от тежко и нелечимо инцидентно или патологично заболяване.

За разлика от Холандия, където евтаназията е разрешена от 12-годишна възраст нагоре, белгийските депутати избраха по-гъвкавото понятие „способност за осмисляне“. Тази способност на детето да разбира „необратимостта на смъртта“ по думите на една депутатка ще бъде преценявана за всеки отделен случай от лекарски екип и от независим психиатър или психолог. Макар че инициативата за евтаназия ще трябва да е на детето, родителите трябва да дават съгласието си. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram