Гора в небето над Китай ще се бори със замърсяването

Италианският архитект Стефано Боери представи своя план, който предлага начин за справяне със замърсяването на въздуха в китайския град Нанкин. Стефано нарича своя проект „вертикална гора“. Тя ще се състои от две сгради – една по-висока,около 200 м., и друга по-ниска, около 110 м.

Идеята е на терасите и покривите да бъдат засадени различни растения и дървета. В проекта са заложени общо 1100 дървета и над 2500 други растения. Това е третият подобен проект на Боери.

Един вече е осъществен в Милано, Италия, а друг е планиран в Лозана, Швейцария. Този обаче ще бъде първият за Китай и за Азия като цяло. Завършените сгради в Милано, Италия. Тези в Нанкин ще бъдат по тяхно подобиеИзточник: Facebook/StefanoBoeriArchitetti
Според данни на Боери, публикувани в уебсайта му, „гората в небето“ би трябвало да абсорбира над 25 тона въглероден диоксид годишно и да произвежда поне 24 тона кислород, което в груби сметки означава, че на ден двете сгради ще произвеждат около 60 кг. кислород.


Гора в небето над Милано

Ако цял Източен Китай е известен със своя изключително замърсен въздух, то Нанкин е особено опасен. Градът е предпоследен от 28 китайски градове в класацията на екологичната организация „Грийнпийс“ за качеството на въздуха в Китай.

Проектът звучи наистина чудесно, но…

Боери трябва да предвиди и какво замърсяване ще причини строежа на двете сгради.

„Той разказва прекрасна история как тези сгради ще абсорбират толкова много въглероден диоксид, но самото им построяване ще остави голям отпечатък. Някой трябва да пресметне колко десетилетия ще са нужни, преди дърветата да се реваншират за постройката“, казва друг архитект – Лойд Алтер пред сайта VICE.

Алтер добавя и че дърветата, засадени в малки пространства, стават по-малки от тези, които растат в естествена среда. Това означава, че не само че екологичните ползи от този проект ще бъдат намалени, но и реалността няма да отговаря на концепцията на италианския архитект.

И все пак той не отхвърля напълно проекта на Боери: „Мисля, че дърветата ще изглеждат чудесно и ще подобрят облика на града“, добавя Алтер. Според него ако не друго, поне хората ще се чучстват по-щастливи от гледката. Освен зеленината в проекта е заложено в сградите да се помещават хотел, музей, екологично архитектурно училище, офиси, кафенета, ресторанти и заведение на покрива.
Очаква се комплексът да бъде готов през 2018 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram