Меркел и Давутоглу обсъдиха възможности за намаляване на наплива на мигранти към ЕС

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна на работно посещение в Анкара. Това е второто й посещение в Турция през последните три месеца.

Меркел разговаря с турския премиер Ахмед Давутоглу. По време на срещата са били обсъдени възможности за намаляване на наплива на мигранти в Европа, както и ролята на Турция в това отношение.
Турция към момента вече е приела 2,7 милиона сирийски бежанци и е достигнала прага на възможностите си да приема мигранти. Към момента около 35 хиляди сирийци са се струпали на границата, които бягат от нападенията на сирийските правителствени сили, подкрепяни от руските ВВС. Очаква се новата бежанска вълна да достигне 70 хиляди души.
Докато Ангела Меркел и Давутоглу разговаряха, медиите разпространиха новината, че лодка с 33 бежанци се е преобърнала в Егейско море край турския град Измир. 24 бежанци са се удавили, останалите са в неизвестност.
Ангела Меркел ще разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган, който преди това критикува ЕС, че Турция още не е получила обещаните 3 млрд. евро финансова помощ за бежанците.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram