Гърците ожесточават блокадата

Нашите шофьори изнервени до краен предел

Гръцките фермери ожесточават блокадите по пътища и граници, стана ясно на тяхно събрание в Никея, край град Лариса. Земеделските стопани взеха единодушно решение да разширят и удължат времетраенето им, докато правителството не изпълни техните искания. Освен отмяна на плановете за драстично покачване на социалните осигуровки, те настояват за данъчните облекчения като премахване налога на дизела плюс премахване на ДДС върху оборудването им.

Фермерите се заканиха, че утре въобще няма да вдигат блокади по граници и пътища. Те се стягат и за протест с трактори в центъра на Атина. Фермерите отказаха преговори с министъра на земеделието Вангелис Апостолу, които трябваше да се проведат утре.
Блокадите на границата ни с Гърция продължават. От вчера не се пропускат товарни автомобили през граничния пункт Кулата. От днес е спряно движението и на пункта Илинден – Ексохи.

Опашката от тежкотоварни автомобили от българска страна е около 14 км. Изнервени, шофьорите се оплакват както от блокадата, така и от бавното преминаване през пункта, когато има пропускане. От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че спират ТИР-овете в аварийната лента на автомагистрала „Струма“, след пътен възел „Бобошево”, на около 18 километра преди Благоевград. От гръцка страна дължината на изчакващата колона е 4 километра.

Пунктът „Маказа“ засега работи нормално, но шофьорите се предупреждават, че пътят е блокиран и се налага там да изчакат края на протеста. Няма колони от автомобили. Съветът е да се използва пунктът при Златоград.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram