МКД (Македония): Представители на българското посолство не се появиха пред гроба на Гоце Делчев

Скопие. Представители на посолството на България не са присъствали на церемонията по отбелязването на 147 г. от рождението на революционера Гоце Делчев, проведена на гроба му в Македония, съобщава скопското електронно издание МКД, като отбелязва, че това се случва на фона на разговорите на историци от двете страни за общата история, произтичащи от Договора за добросъседство и приятелство.

Делегациите на правителството на Република Македония и ВМРО-ДПМНЕ поставиха цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие. Очакваше се там да присъства и делегация на българското посолство в Македония, но това така и не се случи, коментира изданието.
Отбелязва се, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е на посещение в България, където ще се срещне с колегата си Бойко Борисов. От правителствената пресслужба на Република Македония уточниха по-рано, че двамата лидери ще обсъдят развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в областта на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество. Заев ръководи делегация, в която са включени още министърът на културата Асаф Адеми, както и националният координатор по културата Робърт Алагжозовски.
Привежда се изявлението на ВМРО-ДПМНЕ по повод годишнината от рождението на революционера, в което се казва, че Делчев е посветил целия си живот на македонската революционна борба, нейната независимост и самоопределение, и на създаването на македонска независима държава.
Идеалите и усилията на великия визионер Гоце Делчев са наше общо задължение за единство и сплотеност в политическите предизвикателства, за искреното и максимално участие на всички обществени дейци и граждани, бе подчертано в съобщение от правителството на Република Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram