Стотици хиляди гърци излязоха на протест заради името Македония

Според експерти той може да повлияе на преговорите между двете страни и дори да се окаже решаващ за правителството на Алексис Ципрас

Стотици хиляди гърци се стекоха на огромен протест в Атина срещу евентуални компромиси от страна на гръцкото правителство в спора за официалното име на северната съседка Македония.

Неслучайно митингът е под мотото „Македония е Гърция“. Той започна в 14 ч. местно време (и наше време), а организаторите очакват на централния площад „Синтагма“ да се съберат 1 млн. недоволни. В столицата днес пристигат стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите.

Очаква се на митинга да присъстват повечето депутати от консервативната партия „Нова демокрация“. Подкрепа за протеста изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде „велик ден за страната“. Един от главните оратори ще бъде композиторът Микис Теодоракис. Протестът е подкрепен от профашистката партия „Златна зора“ и от църквата.

Паралелно днес в града има контрадемонстрации на гръцки анархисти, както футболен двубой между „Олимпиакос“ и АЕК, затова мерките за сигурност са засилени. Между протеста и контрапротеста ще бъдат издигнати бариери. Според гръцките медии движението в центъра на града ще бъде спряно, а три централни станции на метрото – затворени. Протестът ще се охранява от 4000 полицаи.

Според експертите този митинг може да повлияе на преговорите между двете страни. Може да се окаже и решаващ за правителството на Алексис Ципрас.

Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната ѝ провинция със същото име. Македония отрича. Нерешеният спор за името пречи на Скопие да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на Алианса. Левите правителства в двете страни обаче обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година. Според публикувана неотдавна анкета близо 60% от гърците са против включването на думата „Македония“ в името на бившата югославска република.

Когато става дума за национален въпрос, трябва да е ясно, че това е чувствителна тема за голяма част от гръцкото общество – коментира пред bTV д-р Константинус Филис, преподавател по международни икономически отношения. – Струва ми се, че гръцкото правителство подцени този факт. Те смятаха, че щом не е решен спорът с името през последните 27 години, това ще е страхотна възможност за тях да го решат и в същото време ще има много малки реакции в обществото. Но не се оказа така. Ако ситуацията ексалира, може да се стигне до избори. Смятам, че ще видим промяна в политическия баланс както в правителството, така и в парламента, ако се стигне до споразумение. Министри от коалицията в правителството може да подадат оставка“.

От управляващата партия „Сириза“ коментираха, че въпреки недоволството преговорите между Атина и Скопие ще продължат.

Според експертите евентуално споразумение между двете страни за името няма как да мине през парламента, освен ако от Скопие не гарантират, че ще променят конституцията, история и учебниците си.

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram