Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори в страната. Това стана по време на митинг на негови привърженици в Каракас. „Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори“, каза Мадуро в реч, която беше излъчвана на живо в Туитър. Мадуро уточни, че предложението за вота ще се разглежда в Конституционната асамблея на Венецуела и в обсъждането му ще бъде призовано населението на страната.

 

Мадуро отново каза, че е готов във всеки един момент да започне диалог с политическите си противници. „Потвърждавам, че поддържам инициативата на Мексико, Уругвай и Боливия да започнем национален диалог, за разрешаване на проблемите между венецуелците“, бяха думите на Мадуро.

 

 

По-рано президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че страната му може да приеме преговори между правителството на Венецуела и опозицията, ако и двете страни се съгласят да започнат такива.

 

Мандатът на действащия парламент – Националната асамблея – изтича в началото на 2021 г. В настоящия момент, пълно мнозинство в законодателния орган имат политическите противници на Мадуро.

 

Днес изтича 8-дневния ултиматум, който няколко европейски страни отправиха към Николас Мадуро да организира нови президентски избори във Венецуела. Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, както и външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини обявиха, че ако ултиматумът не бъде спазен те ще признаят за държавен глава председателя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент.

 

В навечерието на изтичащия ултиматум на европейските страни във Венецуела се проведоха протести. Хиляди излязоха по улиците на столицата в подкрепа на президента Николас Мадуро и неговия самопровъзгласил се временен наследник Хуан Гуайдо. Опозиционният лидер заяви, че протестиращите ще останат по улиците докато не бъде постигната свобода, а Мадуро подчерта пред привържениците си, че той е единственият президент на Венецуела.

 

На 23 януари лидерът на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо се самоообяви за изпълняващ длъжността временен президент на страната. Той беше признат от САЩ, държавите от „Групата Лима“ с изключение на Мексико, Организацията на американските държави и още редица други страни.

 

Европейските държави, сред които Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция обявиха, че ще признаят Гуайдо за временен президент ако Николас Мадуро не свика нови президентски избори до 8 дни.

 

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към диалог за излизане от кризата.

Гласове

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram