Пентагонът планира война с Китай и Русия – може ли да се справи и с двете?

Пентагонът е в началните етапи на „реконструкцията на силата“ във връзка с предизвикателствата от страна на Русия и Китай. Това обяви вторият по ранг униформен служител в Пентагона, като същевременно предупреди, че Америка може да не е в състояние да си позволи подготовката за справянето с двете страни, съобщават американски медии.

Наскоро публикуваната Национална стратегия за отбрана на САЩ определи големите конкуренти Китай и Русия като основно предизвикателство, пред което е изправен Пентагонът, ала ген. Пол Селва, който е заместник-председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, отбеляза, че плановете, необходими за противопоставянето на всяка една страна, са по естествен начин „в напрегнати отношения един с друг“ за ресурси.

 „Ето защо те ще бъдат в конкуренция помежду си: те не са едни и същи“, обясни Селва, допълвайки: „Има две уникални надпревари, с които трябва да се справим, като елементите се припокриват, но не са едни и същи.“

Основният начин, по който ще се развие напрежението, зависи от това кой ще участва в битката.

Всяка битка с Китай, ако се стигне до удари, ще бъде до голяма степен морско и въздушно сражение„, изтъква Селва, допълвайки: „Това не означава, че армията и морската пехота нямат място. Но когато се мисли как би се развил потенциален конфликт с Китай, много е възможно да включва значителен принос от страна на военноморските и военновъздушните сили, а армията и морската пехота ще бъдат поддържащи елементи в тази битка.“

За разлика от това „глобалният проблемен кръг около Русия до голяма степен предполага въздушна и сухопътна битка. Подкрепени от елементи от нашите военноморски сили, защото не можете да стигнете до Русия, не можете да стигнете до Европа в големи мащаби, без да прекосите Северния Атлантик“, заяви той.

„Което означава, че ще има морска битка, за да стигнат нещата до континента, но самата битка, докато се развива, вероятно ще бъде въздушна и сухопътна битка„, допълва още генералът.

Селва отбелязва, че в Националната стратегия за отбрана Русия е определена като „глобално“ предизвикателство, преднамерен ход от страна на плановиците, за да се опитат и да се отдалечат от идеята, че Русия е предизвикателство, с което трябва да се справя преди всичко Европа.

Разбира се, има и други заплахи за САЩ освен Русия и Китай – Иран, Северна Корея и тероризмът.

Северна Корея е по-лесна за планиране, отбелязва Селва, тъй като Пхенян „извлича почти всичките си военни способности от закупуване на военно оборудване от Русия или Китай“, което означава, че планирането за двете съпернички покрива и изолираната комунистическа държава.

Иран обаче е по-сложен случай, „защото географията в Иран е непреодолимо различна, така че ние вероятно ще развием някои военни способности – не мога да ви кажа какви са те в момента за Иран, но са определено различни от тези за Русия и Китай“.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram