Кремъл не признава Гуайдо за президент на Венецуела

Кремъл счита Хуан Гуайдо за председател на венецуелския парламент и не го признава за президент, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. „Държавен глава е господин (Николас) Мадуро, който е, заедно с неговото правителство, наш партньор във Венецуела“, напомни той.

Провъзгласилият се за президент Гуайдо заяви, че е отправил послание в Китай и Русия. Той изрази мнение, че на Москва и Пекин им е изгодна промяната на икономическия модел във Венецуела.

 

От Кремъл все още не са получили такова писмо, но обещаха да се запознаят с него, ако то постъпи.

 

 

РИА припомня, че Европейският парламент призна Гуайдо за „легитимен временен президент“ на страната и призова страните от Съюза да приемат аналогично решение.
Освен тях, Гуайдо се ползва с подкрепата на САЩ, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и редица други страни.

Мадуро обяви лидера на венецуелската опозиция за „марионетка на Вашингтон“. В Москва споделят неговата позиция. Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия е готова да помогне за изграждането на диалог между законния президент и опозицията.

Също така в подкрепа на Мадуро се обявиха Китай, Турция и редица други държави.

Във Венецуела от 21 януари се провеждат масови протести срещу действащия президент. Гуайдо се обяви за държавен глава в периода, докато действа временно правителство.

 

Източник: „Епицентър“

гЛАСОВЕ

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram