Доналд Тръмп: Китай и Русия са заплаха за нашите ценности, силата ни е най-добрата защита!

В първата си реч „За състоянието на Съюза“ държавният глава призова американците да се поставят над партийното разделение между демократи и републиканци

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново обяви, че Китай и Русия заплашват американските ценности, потвърждавайки завоя в Стратегията за национална сигурност към съперничество между великите сили, предава AFP, цитирана от „Фокус“.

„По света ние се изправяме срещу разбойнически режими, терористически групи и съперници като Китай и Русия, които са заплаха за нашите интереси, икономика и ценности“, заяви Тръмп пред Конгреса по време на речта си „За състоянието на съюза“.

„В справянето с тези опасности, ние сме наясно, че слабостите са най-сигурния път към конфликт и превъзхождащата ни сила е най-сигурната ни защита“.

Президентът поиска 1,5 трилиона долара за инвестиции в американската инфраструктура.

„Ще построим блестящи нови пътища, мостове, магистрали, железопътни линии и водопроводи из цялата страна“, заяви американският президент. „И ще го направим с американско сърце, американски ръце и американски материали“.

Доналд Тръмп призова американците да се поставят над партийното разделение между демократи и републиканци.

„Тази вечер, призовавам всички вас да оставите настрана различията си, да потърсите допирни точки и да постигнете единството, което ни е нужно, за да служим на хората, които ни избраха“, заяви Тръмп.
Тръмп подчерта, че САЩ трябва да модернизират ядрения си потенциал.

„Длъжни сме да модернизираме своя ядрен арсенал, уповавайки се на това, че никога няма да ни се наложи да го използваме, но правейки го толкова мощен, че да предотврати всеки потенциален акт на агресия“, подчерта Тръмп.

Президентът не смята, че към момента е възможен безядрен свят. „Възможно е в бъдеще да дойде вълшебният момент, когато всички страни по света ще се обединят и ще ликвидират ядрените оръжия. За съжаление, все още не сме стигнали до там“.

Освен това, Тръмп се изказа против орязването на американския военен бюджет: „Моля Конгреса на САЩ да прекрати практиката на орязване на военния бюджет и да финансира изцяло нашите военни“, отбеляза той.

Миналата година Конгресът утвърди пределното ниво на военни разходи на страната в размер на $700 милиарда долара за текущата финансова година, но законопроектът за отделянето на тези средства до сега не е утвърден от Конгреса и Сената.

Американският държавен глава се похвали с военните победи на американската армия срещу „Ислямска държава“. „Само една година по-късно, съм горд да докладвам, че коалицията за борба с „Ислямска държава“ освободи почти 100% от територията в Ирак и Сирия, която доскоро беше в ръцете на тези убийци“, подчерта Тръмп. В тази връзка, той се зарече да продължи борбата със световния тероризъм и заяви, че е наредил на военния министър Джеймс Матис да продължи функционирането на затворническите съоръжения в базата Гуантанамо, където САЩ държат заловените терористи.

Американският президент предупреди, че „безразсъдното разработване на ядрени ракети“ от Северна Корея може „много скоро“ да се превърне в реална заплаха за САЩ.

„Провеждаме кампания на максимален натиск, за да предотвратим това“, заяви Тръмп. „Опитът от миналото ни научи, че самодоволството и отстъпките само предизвикват агресия и провокации. Няма да повторим грешките на миналите администрации, които ни поставиха в тази опасна ситуация“.

 

Никога не е имало по-добро време за живеене в Америка.

Президентът подчерта икономическите успехи на страната, ниската безработица, данъчните промени и ръста на борсите.

 

Доналд Тръмп обяви, че състоянието на съюза е силно и сега е най-добрият момент за всеки да изживее своята американска мечта.

 

„Никога не е имало по-добро време за живеене в Америка”, заяви Тръмп. „Ако работите усърдно, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, тогава може да мечтаете за всичко, можете да бъде всичко, а заедно можем да постигнем всичко”, подчерта президентът

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram