Русия предупреди САЩ да се въздържат от военна намеса във Венецуела

Военна намеса на Съединените щати след решението на шефа на парламента да се самообяви за президент би предизвикала катастрофални последици във Венецуела. Това предупреждение отправи заместник-министърът на вътрешните работи на Русия Сергей Рябков, предаде „Интерфакс“, цитиран от „Дневник“.

Военна намеса на Съединените щати след решението на шефа на парламента да се самообяви за президент би предизвикала катастрофални последици във Венецуела. Това предупреждение отправи заместник-министърът на вътрешните работи на Русия Сергей Рябков, предаде „Интерфакс“.

 

„Предупреждаваме. Считаме, че това би било катастрофален сценарий, който ще разтресе изоснови този модел на развитие, който наблюдаваме в региона на Латинска Америка“, казва Рябков в интервю за сп. „Международен живот“ в отговор на въпрос възможна ли е американска военна намеса.

 

Позицията на Русия последва думите на американския президент Доналд Тръмп, че в момента всички възможности са на масата. Държавният секретар Майк Помпео пък призова армията на Венецуела да се намеси в подкрепа на демокрацията (чийто представител според САЩ в момента е обявилият се за президент Хуан Гуайдо). Венецуелското министерство на отбраната обаче обяви, че застава зад Мадуро и няма да признае Гуайдо.

 

 

Парламентът, оглавяван от Гуайдо, прие миналата седмица резолюция, с която счита Мадуро за узурпатор. Върховният съд на Венецуела обаче обяви Гуадйо и останалите в ръководството за нелегитимни представители на венецуелските депутати.

 

Източник: dnevnik.bg

Гласове

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram