В Румъния променят закона за обществените поръчки

Новото правителство на Румъния планира да промени закона за обществените поръчки, за да ускори публичните инвестиции.

Промяната на закона ще бъде една от основните цели, включени в управляващата програма на новия кабинет , съобщават местни медии.

„Ще бъде създадена бързо работна група, включваща представители на местните власти и специалисти от министерствата и Националната агенция по обществени поръчки, които ще се срещнат в рамките на един уикенд в рамките на максимум две седмици и ще изготвят проектозакон за обществените поръчки, който опростява процедурите и премахване на проблемите, които блокират инвестициите в продължение на години „, каза Ливиу Драгнеа в понеделник.

Кабинетът Михай Тудосе прие миналата година извънредна наредба, която предвижда, че процедурите за възлагане на обществени поръчки се отнасят само за договори над 200 000 евро и че придобиването на това ниво не е необходимо да минава през системата за електронни обществени поръчки – SEAP.

Няколко инициативи за изменение на закона за обществените поръчки бяха внесени в парламента от депутати от управляващата коалиция. Някои от тях са насочени към премахване на най-ниската цена или най-ниската цена като основен критерий за възлагане на обществени поръчки.
news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram