Украинските демонстранти дават ултиматум на президента

Опозицията в Украйна заплаши, че ще продължи с атаката и в четвъртък, ако правителството не се съгласи на отстъпки, за да потуши протестите, при които бяха убити петима активисти – първите жертви на двумесечните антиправителствени протести.

Протестиращи и полиция влязоха в тежки сблъсъци рано в четвъртък след жестокото насилие, което превърна централната част на Киев във виртуална военна зона. Полицията използва сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите, които отговориха с камъни и коктейли Молотов.

Кървавите сблъсъци бележат нов връх на напрежението след два месеца на протести срещу отказа на правителството да подпише споразумение за сближение с ЕС под натиск от Русия.

Лидерите на опозицията, включително бившия световен шампион по бокс Витали Кличко започнаха разговори с президента Виктор Янукович. Днес трябва да има нова среща с искане за предсрочни избори. Лидерът на опозиционната Отечествена партия Арсений Яценюк предупреди протестиращите на площад „Независимост“, че Янукович има 24 часа да се съгласи на мирно решение. Яценюк заяви, че е готов да жертва живота си за каузата.

„Ако той не тръгне по този път, тогава ние ще предприемем действия. Ако това означава куршум в главата, нека да бъде така. Виктор Янукович, имаш 24 часа. Вземи решение. Аз вече съм взел моето“, каза той.

Кличко заяви пред тълпата на площад „Независимост“, че протестите ще продължат „атаката“, ако Янукович не се съгласи на компромиси.

„Ако Янукович не направи отстъпки, тогава утре (четвъртък) ние ще продължим с атаката“, каза Кличко и добави, че президентът може да разреши ситуацията без проливането на кръв като се съгласи на предсрочни избори, каквото е и основното желание на демонстрантите.

Олег Мюсий, координатор на медицинските служби, съобщи пред проопозиционното радио Хромадске, че петима души са били убити, а около 300 са ранени при вчерашните сблъсъци.

Украинският новинарски сайт Правда съобщава, че четирима от петимата убити да били застреляни.

Специалният полицейски отряд за борба с безредиците Беркут поддържа позициите си на улица Грушевски в централната част на столицата срещу стотиците протестиращи зад барикадите.

Има спорадични сблъсъци между демонстрантите, които хвърлят камъни, и полицията, която отговаря със зашеметяващи гранати, но ситуацията е относително спокойна след вчерашните събития.

През нощта барикадите на протестиращите са били укрепени с чували за пясък, пълни със сняг. Фронтовата линия е белязана с горящи гуми, които полицията не бе в състояние да изгаси въпреки водните оръдия.

Десетки хиляди души изпълниха площад „Независимост“ в Киев вчера вечерта с надеждата, че големият брой на събралите се ще попречи на полицията да разпръсне протеста. Барикадите бяха подсилени с още чували със сняг и гуми на фронтовата линия.

Полицията първоначално започна да избутва протестиращите отвъд началните им позиции с марш напред като военно формирование. Демонстрантите се прегрупираха и образуваха полукръг с нови барикади и горящи гуми.

„Виктор Фьодорович, това е краят“, каза Инна Богословска, бивш депутат от Партията на регионите на Янукович, която застана на страната на протестите.

Жестокото насилие ужаси украинците, които не са виждали подобни сцени в страната си, дори и по време на Оранжевата революция през 2004 г.

На фона на призивите за санкции срещу украинското правителство, президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди властите, че ЕС обмисля „възможни санкции“. САЩ отнеха визите на няколко украински граждани, свързани с насилието срещу демонстранти през ноември и декември миналата година.

Русия се отнася с недоверие към проевропейския протест още от самото начало и обвини опозицията и Запада за сблъсъците.

„Властите в Украйна са изправени пред външна намеса във вътрешните дела на страната“, каза руският заместник външен министър Григори Карасин. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да се намесва в протестите и вярва, че украинските лидери ще намерят изход.

„Смятаме, че нямаме право да се намесваме по какъвто и да е начин във вътрешните работи на братска Украйна. Това е недопустимо и Русия не го е правила и няма да го направи“, каза Песков в интервю за вестник „Комсомолская правда“. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram