Путин и Ердоган: Общите ни проекти вървят по план, активно сътрудничим и в Сирия

Общите големи проекти между Турция и Русия вървят по план. Това заяви при посрещането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Москва руският държавен глава Владимир Путин, съобщи официалният сайт на Кремъл.

„Ние продължаваме практиката на нашите редовни срещи, консултации и обмяна на мнения и трябва да отбележа, че това дава своите положителни резултати. Много се радвам да ви посрещна в Москва“, заяви Путин.

„За първите 10 месеца на миналата година търговският ни оборот нарасна повече, отколкото за цялата предишна година. Броят на руските туристи в Турция нарасна с цели 30%, достигайки рекордните 6 милиона души“, отбеляза руският президент.

„Това говори за факта, как гражданите на нашите страни възприемат промяната на характера и качеството на руско-турските отношения. Г-н президент, скъпи приятелю, това в значителна степен е Ваша лична заслуга, Ваше лично постижение, тъй като вие отделяте на това огромно внимание“, подчерта Путин.

„Нашите големи общи проекти вървят по план. И, разбира се, ние се заниваме с въпросите на регионалната сигурност, активно си сътрудничим по сирийското направление“, каза още Путин.

„Развитието на отношенията между Русия и Турция оказва положително влияние върху сигурността в района на Близкия изток“, подчерта в отговор Ердоган.

„В много сфери, в това число военната, културната, търговската, се наблюдава развитие на отношенията между нашите страни. Несъмнено, това развитие се отразява крайно положително на регионалната сигурност“, отбеляза турският президент.

В хода на срещата Владимир Путин изказа съболезнования за загиналите по време на аварията в неутрални води в Черно море турски моряци.

Очаквайте подробности 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram