Брюксел отсече: Среща ЕС-Турция ще има, когато условията бъдат изпълнени!

Анкара се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия, смята говорителят на Европейската комисия

Европейската комисия потвърди днес, че среща ЕС-Турция ще се състои, след като в петък заяви, че подобна среща била „обмисляна доскоро“.

 

Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата, поясни днес говорител на комисията. Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв момент може да се състои, щом условията са изпълнени и когато сме готови. Когато имаме новини, ще съобщим, добави говорителят.

 

В петък същият говорител каза, че ЕС е готов да продължи диалога с Турция и че „доскоро се обмисляше подобна среща, но засега не можем да потвърдим такова събитие“. Той припомни тогава становището на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия. Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори, коментира Юнкер при посещението си в София за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

 

При посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София в края на миналата седмица бе изяснено, че турският президент Реджеп Ердоган ще бъде приет във Варна от премиера Бойко Борисов и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. Очаква се тези разговори да бъдат в навечерието на насрочената в София за 17 май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани, пише БТА.

 

Източник Новини.бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram