Микис Теодоракис: Договорът със Скопие е престъпление срещу Гърция

Емблематичният гръцки композитор Микис Теодоракис излезе с отворено писмо, публикувано от всекидневника „Та Неа“, в което призовава парламента на Гърция да не ратифицира договора за името между Атина и Скопие, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter, цитиран от „Фокус“.

 

Композиторът на музиката от филма „Зорба гъркът“ и знакова фигура от протестите срещу диктатурата на хунтата в южната ни съседка през 70-те години на XX век призова 300-те членове на гръцкия парламент да не подкрепят „престъплението срещу Гърция“, като добави, че щетите от споразумението ще са необратими за страната. Теодоракис отбеляза в писмото си, че гръцкият народ не е оторизирал нито едно правителство да решава този спор според собствените си разбирания и посочи, че единственото далновидно решение е да се проведе референдум, за да могат хората да решат ключовия въпрос.

 

Заради несъгласие с позицията на партията си по този въпрос депутатът от „То Потами“ (Реката) Йоргос Амирас обяви, че става независим народен представител, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.

 

„Не мога да продължа да бъде член на парламентарната група на „То Потами“, тъй като имам различна позиция по голям национален въпрос“, обясни той, визирайки несъгласието си с ратификацията на договора за името между Атина и Скопие в гръцкия парламент тази седмица.

 

Партията обяви по-рано, че ще подкрепи договора от Преспа. Амирас е и говорител на партията. Според Правилника за дейността на парламента, групите в него трябва да са най-малко от петима депутати. А след напускането му „То Потами“ остават само с четирима народни представители.

Гласове

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram