Турция се надява съдебните реформи да не предизвикат криза с ЕС

Турция изрази надежда спорните реформи в съдебната й система да не предизвикат сериозна криза с Европейския съюз(ЕС).

Коментарите на министъра по европейските въпроси Мевлют Чавушоглу идват в навечерието на посещението на премиера Ердоган в Брюксел тази седмица, което ще бъде първата му визита през последните пет години.

Пътуването, което трябва да открие нова ера в отношенията между ЕС и Турция след подновяването на преговорите за присъединяване миналата година, беше засенчено от политическата криза, разклатила правителството на Ердоган.

По-специално ЕС изрази загриженост за състоянието на демокрацията в мюсюлманската страна и по-конкретно в законодателството, което дава по-голям контрол на правителството над Висшия съвет на съдиите и прокурорите (HSYK ).

„Надяваме се, искаме и вярваме, че процесът относно HSYK няма да предизвика сериозна криза с ЕС „, каза Чавушоглу в интервю за вестник „Милиет“. Той увери, че реформите са в съответствие със стандартите на ЕС.

През последните дни правителството на Ердоган предприе чистка в полицията и съдебната система, банковия сектор и телекомуникациите заради корупционния скандал, в който попадна правителството на Партията на справедливостта и развитието. Съдебните реформи трябва да бъдат обсъдени в парламента във вторник.

Турция се стреми към ЕС от десетилетия, но процесът по присъединяването, започнал през 2005 г., беше прекъсван няколко пъти. Препятствия по пътя бяха териториалният спор с Кипър и противопоставянето на Франция и Германия. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram