Новият премиер на Румъния – провален евродепутат

Новият министър-председател на Румъния – Виорика Дънчила знае само да казва „да„ и е един от провалените евродепутати. Това пише в Euronews Кристиян Герасим в свой политически анализ дни преди представянето на новия кабинет в страната.

 

„Виорика Дънчила беше класирана в дъното на ЕП по присъствия и веднъж дори заяви, че Иран е в ЕС“, пише авторът.

„Тя само знае да казва „да“ и нещата ще продължат така оттук-нататък“, коментира друг политически коментатор – румънецът Стелиан Танасе в блога си. „Няма да има лични мнения. Тя ще направи това, което й е казал лидерът на партията.“ смята той.

„Два пъти член на Европейския парламент, Дънчила не блесна с нищо по време на престоя си и се нарежда на 700-но място от 751 евродепутати по отношение на присъствието в пленарни заседания“, напомня изданието като цитира VoteWatchEurope.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В интервю за изданието на Европейския парламент, тя отговаря уклончиво на пет въпроса за вдъхновенията и постиженията си като дори не успява да даде има на книга, която е чела, модел за кариерата си или пример за изненадващо постижение.

„В друга публикация, публикувана от румънската Digi 24, Дънчила определи Иран и Пакистан като държави-членки на ЕС“, пише Euronews.

Това става в отговор на въпрос за правата на жените, представен на английски, тя заключва на румънски: „Разбира се, няма да се опитаме да се намесваме във вътрешните работи на държава-членка като Пакистан или Иран“.

Очаква се парламентът,  доминиран от Социалдемократичната партия на Дънчила да получи пълно одобрение.

Въпреки това, реакциите в социалните мрежи не са толкова положителни. Президентът Йоханес изгуби повече от 3000 фена в своята Фейсбук страница след като обяви решението си да я предложи за премиер.

Имаше много разочаровани, че не е избрал някой от опозицията, въпреки че в тази ситуация, президентът има малко избор, защото партията има абсолютно мнозинство в Парламента.

Дънчила ще е третият премиер, откакто партията й спечели изборите в края на 2016-та.

И двамата й предшественици – Сорин Гриндяну и Михай Тудосе се сблъскаха с президента и бяха отстранени заради вътрешни борби за власт.

Но Дънчила, смятана за лоялна на лидеря на управляващата Социалдемократическа партия на Ливиу Драгня, се очаква да избегне съдбата на своите предшественици.

Бъдещият премиер е 55-годишна, и е родена от същата окръг като Драгня. Работила е като учител в местната гимназия, а след това като инженер в петролна компания, преди да се присъедини към Европейския парламент.

Първата публична реакция след  назначаването й се очаква да бъде видяна на 20-ти януари, когато се очаква отново да има антиправителсвени протести.

.vesti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram