САЩ не могат да се лишат от електронното разузнаване

Дейността на американското разузнаване е необходима за националната сигурност и сигурността на приятелите и съюзниците ни. Това заяви в събота вечер президентът на САЩ Барак Обама в интервю за втори канал на германската обществена телевизия ZDF.

Така американският държавен глава даде да се разбере , че специалните служби на страната му продължават да събират разузнавателна информация по електронен път. По негово мнение, тази дейност има стратегически основания. „За какво са ни специалните служби, ако ни предоставят само данни, които можете да прочетете в „Шпигел“ или в „Ню Йорк таймс“?, пита Обама. Задачата на разузнаването е да разбере „какво хората планират да правят, онова, което е в главите им, какви са техните намерения“, каза президентът на САЩ, като отбеляза, че то обслужва също дипломатически и политически цели.

Обама посочи, че способностите на американското разузнаване превъзхождат тези на много други държави, така че САЩ носят особена отговорност.

Едновременно с това президентът разбира възмущението на германските граждани във връзка с мащабното електронно наблюдение, провеждано от Националната агенция за сигурност на САЩ. Стопанинът на Белият дом подчертава важността на доверието и приятелството с канцлера Ангела Меркел. „Не трябва и не мога да си позволя да навредя на тези отношения заради действията по събиране на информация“, каза той. „Докато аз съм президент на Съединените щати, канцлерът може да не се притеснява“, гарантира Обама , отбелязвайки, че той и ръководителят на германското правителство „може невинаги да споделят едни и същи възгледи за външната политика, но това не е причина за подслушване“.

Американският президент припомни изявлението му, което той направи в петък, че САЩ ще предприемат мерки за ограничаване на дейността на Агенцията за национална сигурност с цел да се гарантира неприкосновеността на личния живот на американците и че няма да бъдат шпионирани чуждестранните лидери най-близките страни съюзници. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram