Стиглиц: Западът колонизира Източна Европа

◊ Съотношението между фондовете от ЕС и източените пазари на Източна Европа е по-лошо от 1:10

◊ Елитът вкарва държавите в ЕС  и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против

 

Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.
Източна Европа е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна Европа, и основно на Германия.
Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът й. Това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците.
Системата е работила с векове. Прилагана е и от Англия в Индия, там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ.
В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавите в ЕС  и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори за дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта.
Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации. Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки, монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии пр.
Съотношението между фондовете от ЕС и източените пазари на Източна Европа е по-лошо от 1:10. Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Запада, тя може да е двойно по-богата.
Минимум.
Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока и така разширява изоставането.
Джоузеф Стиглиц , носител на Нобелова награда за икономика през 2001 г.
Стиглиц е  най–известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и икономистите на свободния пазар. Работил е в администрацията на Бил Клинтън като председател на Съвета на икономически съветници. Бил е вицепрезидент в Световната банка и главен икономист в периода 1997–2000. Стиглиц е икономически съветник  и на президента Георги Първанов , а днес съветник на гръцкото правителство.

 

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.СОМ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram