Путин предупреждава: С провокациите си Косово може да дестабилизира Балканите!

По време на визитата си в Сърбия президентът Путин заяви, че предприетата в последните месеци „поредица от провокационни стъпки“ от страна на ръководството на Косово може да доведе до дестабилизация на ситуацията на Балканите, пише „Ведомости“.

„За съжаление те сериозно изостриха обстановката. Преди всичко имам пред вид обявеното на 14 декември създаване на тъй наречената Армия на Косово“, каза Путин на пресконференцията след преговорите с президента на Сърбия Александър Вучич.

Така директно се нарушава Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, с която се регулира положението в Косово, смята руският президент. Според нея на косовска територия не може да има никакво друго военно формирование освен международният контингент на ООН.

„Русия напълно споделя загрижеността на сръбското ръководство и на гражданите и разбира, че подобни безотговорни действия на ръководството на Косово могат да доведат до дестабилизация на Балканите“, каза Путин.

През декември по време на честванията за 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж Путин разговаря с Хашим Тачи и изтъкна нуждата от постигане на споразумение между Прищина и Белград, заяви пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Тачи е обещал то да бъде постигнато.

На пресконференцията в четвъртък в Белград Путин не отговори на репортерски въпрос дали Москва може да посредничи при уреждане на спора между Косово и Сърбия, но заяви, че трябва да се изпълняват всички договорености между двете страни, постигнати с посредничеството на Евросъюза.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram