Москва обвини Киев в преднамерена провокация в Керченския пролив

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев умишлено създава напрежение около Керченския пролив, за да поддържа тонуса на украинците пред президентските избори, насрочени за края на март т.е., предаде „Известия“.

Днес Лавров преговаря с германския колега Хайко Маас, който му връчи документ с предложенията на Берлин за Керченския пролив. В тази връзка Лавров припомни, че още в края на миналата година, в рамките на лидерската среща на Г-20 в Буенос Айрес, канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи на президента Владимир Путин да изпрати свои и френски експерти за проверка на свободата на корабоплаването в пролива, с което руският лидер се съгласи.

Русия е готова да разреши на германските специалисти дори и в този миг да посетят района на Керченския пролив, ако това няма да доведе до политическо задкулисие с въвличането на Киев, посочи Лавров. Той отбеляза, че свободното придвижване в пролива винаги е било факт и украинските кораби спокойно могат да преминават през него. Това потвърди и външният министър на Германия по време на съвместната пресконференция.

Сега свободата на корабоплаването през Керченския пролив е гарантирана и всички участници потвърждават това, заяви Хайко Маас. Той допълни, че Германия и Франция биха могли да съдействат в процеса на урегулирането на ситуацията около пролива.

На 25 ноември м.г. три кораба от военно-морските сили на Украйна навлязоха в историческите териториални води на Русия в Черно море, припомня руското издание. Те не реагирали на изискването на граничната служба на ФСБ да спрат и продължили с опасните маневри. Руските военни са били принудени да приложат сила. В резултат на провокацията корабите и 24 моряци бяха задържани, срещу тях се води наказателно дело. При обиските на корабите са открити оръжия и заповед за тайно проникване в Азовско море. По-късно Киевският съд в Симферопол арестува украинските моряци до 25 януари т.г., а после те са преведени в следствения изолатор в Москва. На 16 януари Лефортовският съд в Москва продължи ареста на украинските моряци, обвинени в незаконно пресичане на границите на Русия. Те остават под стража до 24 април.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram