ООН: Половината население на Сирия се нуждае от помощ

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви днес пред конференцията на страните донори на Сирия, че половината от населението на страната се нуждае спешно от помощ, предадоха световните агенции.

Бан посочи, че въоръженият конфликт в страната е нанесъл огромни щети на икономиката и развитата някога инфраструктура, включително на системата на здравеопазване. Според него в момента 40% от болниците в Сирия не функционират, в някои райони половината от лекарите са били принудени да бягат от конфликта „в момент, когато има най-голяма нужда от тях“.

В конференцията участва държавният секретар на САЩ Джон Кери, който съобщи, че неговата страна ще предостави допълнителни 380 милиона долара. „Близо 9,3 милиона души имат нужда от спешна хуманитарна помощ“, подчерта той и изрази надежда, че на предстоящата мирна конференция, започваща на 22 януари в Швейцария, ще бъде постигнато споразумение за сформиране на преходно правителство, което да сложи край на конфликта. „Гражданската война в Сирия не е само сирийски проблем“, добави американският първи дипломат.

По-рано днес домакинът на срещата на донорите, кувейтският емир, съобщи, че неговата страна предоставя 500 милиона долара помощ за сирийските бежанци. Катар и Саудитска Арабия поеха ангажимент да предоставят по 60 милиона долара на бежанците. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram