Измръзнали и гладни мигранти превзеха централната гара в Белград

Централната гара в сръбската столица Белград е напълно превзета от премръзнали и изгладнели мигранти, предадоха агенциите. Над 2000 се опитват да оцелеят при изключително ниските температури. Термометрите тези дни паднаха до минус 16 градуса. Огромната част от мигрантите са на възраст около 18 години, но сред тях има и деца на 7-8 години. Те се опитват да се затоплят, палейки огньове с каквото намерят около гарата. От международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ предупредиха, че Белград може да се превърне в новото „Кале“ за мигранти в Европа.

В същото време Сърбия се защити от обвиненията, че не се грижи за мигрантите през зимата. Пред Би Би Си Иван Мискович от Сръбският комисариат за бежанците посочи, че мигрантите масово не искат да отидат в приемни центрове, защото ги е страх, че ще бъдат експулсирани.

„Изпитват недоверие към нас, защото ги е страх от депортация. В действителност няма нито една реална причина да бъдат извън официалните бежански центрове, извън официалните места, предоставени от сръбската държава“, обясни Иван Мискович.

Досега около 400 мигранти са приели предложението да бъдат настанени в бежански центрове, за да се предпазят от студеното време. Голяма част от тези, които отказват, са се настанили в изоставени складове зад централната железопътна гара в Белград. Други нощуват в парковете или гаражи.

В момента на територията на Сърбия има около 8000 мигранти, които не могат да продължат пътя към Европа. Огромната част от мигрантите отказват да бъдат настанени в официалните приемни центрове за мигранти в Сърбия, защото се опасяват от бърза депортация в България и Македония, откъдето са дошли в Сърбия./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram