Законът за преименуването на Македония е обнародван без подпис на президента

Обнародването на Закона за ратифициране на Преспанското споразумение и на Закона за официалната употреба на езиците в Държавен вестник е противоконституционно, тъй като е извършено без подпис на президента, твърдят от кабинета на държавния глава на Македония Георге Иванов. Ходът не е законен и следователно директорът на Държавен вестник може да бъде подведен под отговорност, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, цитирана от „Фокус“.
„Късно снощи имахме възможност да видим истинското лице на правителствената коалиция на СДСМ и ДСИ, която се счита за проевропейска. Публикуването на Закона за употребата на езиците и Законът за ратифициране на Преспанското споразумение в Държавен вестник без подпис на президента на Република Македония са противоконституционни. С подаването на тези два закона в Държавен вестник е нарушен чл. 75 от Конституцията на Република Македония, а публикуването на законите е извършено незаконно и е основание за съдебно преследване“, се казва в разпространеното изявление от кабинета на македонския президент.

Според текста това е моментът, в който ще се види дали функционира независима съдебна система и прокуратура в страната, но и дали в Македония има върховенство на закона.

 

„Чудя се дали висши представители на международната общност, които подкрепят тази правителствена коалиция, ще излязат и одобрят този начин на приемане на закони? Ще подкрепят ли тези прецеденти, които носят непредсказуеми последици и щети на закона и върховенството на закона, и дали такива прецеденти се прилагат в собствените им страни? ”, се казва още в писмото от кабинета на Иванов.

 

Директорът на Държавния вестник на Република Македония Мартин Костовски на свой ред направи изявление пред скопската медия „Лидер“, в което подчерта, че не той, а държавният глава Георги Иванов е нарушил Конституцията, като е отказал да подпише Закона за официалната употреба на езиците. Актът бе публикуван във вторник в печатния орган, след като в понеделник вечер председателят на парламента Талат Джафери го подписа.

 

„Иванов наруши Конституцията, като не подписа закона, не аз. Ето защо не чувствам никаква отговорност. Ние допълнихме защо законът бе обявен с подпис от Талат Джафери“, обясни Костовски.

 

По случая реагира и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

 

„Предупреждаваме директора на Държавен вестник Мартин Костовски, че публикуването на Закона за езиците в Държавен вестник е престъпление, за което няма давност и присъдата за което е лишаване от свобода. За него носи отговорност пряко директорът на Държавен вестник, а след това и от всички участващи. Всички участници ще бъдат отговорни за нарушаване на законите и процедурите при приемането на същите закони“, гласи изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Правните експерти твърдят, че Костовски може да бъде подведен под отговорност заради злоупотреба със служебно положение, подправяне на документи и няколко други престъпления. Според тях Костовски може да влезе в затвора за дълъг период от време.

 

Директорът на Държавен вестник се смята за близък до вътрешния министър Оливер Спасовски. Той бе назначен на поста преди 18 месеца, припомня „Лидер“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram