Почина намушканият кмет на Гданск

Почина кметът на полския град Гданск – 53-годишният Павел Адамович, който вчера бе нападнат и намушкан с нож по време на национален благотворителен концерт, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Със съжаление трябва да кажем, че загубихме борбата за живота на кмета Адамович. Той почина, каза на брифинг д-р Томаш Стефаняк, от Университетската болница в града, цитиран от ТАСС. „Състоянието му е много, много сериозно“, каза само преди час д-р Томаш Стефаняк, който в продължение на 5 часа проведе животоспасяваща операция на Адамович, цитиран от ДПА. Лекарят съобщи, че кметът е получил травми на сърцето, диафрагмата и органите в коремната област.

Пред болницата се изви опашка от доброволци, които искат да дарят кръв, след като бе съобщено, че пострадалият се нуждае от много кръв в борбата за спасяване на живота му. Адамович бе популярен лидер на града – негов несменяем кмет вече над 20 години.

Главният лекар на Гданското воеводство Йежи Карпински, цитиран от Асошиейтед прес, каза по-рано, че „прогнозата за живота и здравето на Адамович е несигурна“ заради голямата загуба на кръв, предизвикала кислороден глад на цялото тяло.

Нападателят, според съобщенията, е успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта. Той е 27-годишен криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир, отбелязва ДПА. Той бе задържан от охраната веднага след престъплението, извършено пред очите на стотици хора, а после бе предаден на полицията. Самият той след деянието си каза, че го е извършил за отмъщение на бившата управляваща партия „Гражданска платформа“ – сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил „несправедливо“ обвинен и осъден. Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram