Нетаняху се самопоканил на шествието в Париж

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху се самопоканил на голямата демонстрацията срещу ислямисткия тероризъм, организирана в неделя в Париж, и то след като френското президентство го помолило да не идва, съобщават израелски медии, цитирани от AFP.

Френското президентство отговорило на правителството на Нетаняху, че след като той настоява да дойде, то ще покани и палестинския президент Махмуд Абас, съобщиха впоследствие телевизия „Канал 2″ и други медии. Те обясняват настойчивостта на премиера с кампанията за предсрочните парламентарни избори в Израел на 17 март.

Всъщност, когато френските власти започнали да разпращат покани за проявата, дипломатическият съветник на Франсоа Оланд Жак Одибер казал на съветника по национална сигурност на Нетаняху Йоси Коен, че френският президент би предпочел Нетаняху да не идва, посочва в. „Аарец“, цитирайки израелски източник. Оланд не искал израелско-палестинският конфликт или въпросът за отношенията между евреи и мюсюлмани да отклони вниманието от посланието на демонстрацията, казал Одибер на събеседника си, разчитайки на разбиране от израелска страна, отбелязва „Аарец“.

Първоначално Нетаняху се съгласил, но когато в събота вечерта станало ясно, че израелският външен министър Авигдор Либерман и министърът на икономиката Нафтали Бенет ще заминат за Париж за шествието и за среща с еврейската общност, премиерът информирал французите, че и той ще участва. Либерман и Бенет оглавяват листи на десницата, конкуриращи тази на Нетаняху. Подразнени, властите в Париж решили да поканят и Абас, допълва вестникът.

Реакция на тази информация нямаше нито от израелското, нито от френското правителство.

Участието на Нетаняху и Абас в шествието в Париж беше огласено много късно в събота. Абас отначало дори изразил съжаление пред френския президент, че някои обстоятелства, начело със снега, го възпрепятстват да се включи в проявата, както каза палестинският външен министър Рияд ал Малики.

Друг конфузен момент е регистриран от публикувано във Фейсбук видео, на което Нетаняху си проправя път с помощта на няколко телохранители до първите редици на шествието, за да може да се снима редом с други лидери като Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва Reuters.

По-късно на страницата му във Фейсбук се появи снимка, на която Нетаняху е рамо до рамо с Оланд, Меркел, малийския президент Ибрахим Бубакар Кейта и лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. От снимката отсъства Махмуд Абас, въпреки че той стои на 2 м от израелския премиер.

 

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/netanyahy-abas-parizh-1447715.html#ixzz3OhIrJDgw

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram