Сирийски атентатор се взриви в Истанбул, съобщават за 10 жертви /ОБНОВЕНА/

Най-малко 10 души са загинали, а 15 ранени при силната експлозия, която разтърси площада „Султанахмет“ в центъра на Истанбул.  Граждани на Германия, Норвегия и Перу са хоспитализирани след експлозията на площад Султанахмет, в историческия център на Истанбул, съобщи РИА Новости, като се позова на телевизия CNN Turk.

По  последна информация, експлозията е дело на атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Според Ройтерс, която цитира двама високопоставени служители в турските сили за сигурност, зад атентата най-вероятно стои „Ислямска държава“ .

Шестима германски туристи са ранени, а един норвежец е убит при взрива в Истанбул, предаде AFP. Според турската медия CNN-Türk сред ранените има шестима германски граждани. В същото време норвежкото външно министерство потвърди, че норвежец е сред жертвите на експлозията. Сред южнокорейците, които се намирали в района на експлозията, никой не е пострадал сериозно.

Атентаторът самоубиец се взриви в близост до група от чуждестранни туристи на един от централните площади в Истанбул, до трамвайна спирка, тази сутрин в 10:20 часа. Мястото е част от основните туристически маршрути в най-големия град в Турция.

Междувременно, Анадолската агенция съобщи, че в турската столица Анкара са арестувани 16 терористи в момент на подготовка за изненадващи бомбени атаки. Сред тях единият е турски гражданин. Службите за сигурност и антитероризъм са разкрили присъствието на атентаторите-самоубийци в града, наблюдавали са ги, а планът им за днес предвиждал кървави зрелища около възлови сгради на публични институции. Турчинът е заловен в кафене в компанията на двама сирийци и вече е в затвора след светкавично съдебно решение. От арестуваните терористи са иззети голям брой документи, уличаващи ги в принадлежност към ДАЕШ и в готовност за кървави атентати. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram