Арестуваха японски мафиот след години търсене, издала го татуировка

Бившият бос на най-голямата в Япония престъпна групировка „Ямагучи гуми”, който се укриваше в продължение на 14 години, беше задържан в Тайланд, съобщи в. „Банкок поуст”, цитиран от ТАСС.

74-годишният Синехару Сираи е арестуван в централната провинция Лопбури, където живеел с тайландската си жена. Според изданието, Сираи е издирван с международна заповед от 2003 година по обвинение в заговор, в резултат на който е бил убит ключов конкурент на „Ямагучи гуми” в японския престъпен свят.
По следите на избягалия от Япония мафиот органите на реда попаднали благодарение на случайно публикувана във Фейсбук снимка на тайландски потребител преди година. На нея се вижда гол до кръста мъж с множество татуировки, характерни за членовете на якудза.

През последните няколко години Япония се бори с активизирането на местната мафия якудза, свързано с разкола в „Ямагучи гуми”. Отделилите се членове на якудза създадоха своя групировка „Кобе гуми”. През 2015 между членове на двете групировки имаше няколко стълкновения с използване на огнестрелно оръжие.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram